www.pasiekasekow.pl

 

W stanie płynnym miód ma barwę jasnosłomkową do zielonkawej. Czasami bywa nawet bezbarwny, uważany jest za najjaśniejszy ze wszystkich miodów. Pod względem barwy i konsystencji przypomina syrop  cukrowy. Po skrystalizowaniu przyjmuje zabarwienie od białego do słomkowego.z uwagi na wysoką zawartość fruktozy bardzo wolno krystalizuje.w smaku jest bardzo słodki, lekko mdły.

Odznacza się delikatnym, lekko mdłym aromatem kwiatów akacji. Ze względu na delikatny smak i aromat oraz długo utrzymywany stan patoki jest popularnym środkiem słodzącym do wielu potraw, napojów, a zwłaszcza do deserów. Dojrzały miód akacjowy charakteryzuje się wyższą zawartością sacharozy niż inne miody nektarowe . Z tego względu norma ogranicza jej zawartość, łącznie z  melecytozą, do 11%. Typowa dla miodu akacjowego jest bardzo niska zawartość związków mineralnych.

Miód akacjowy należy do miodów bogatych we fruktozę, stąd jego przydatność dla chorych z lekkimi (nie insulinowymi) postaciami cukrzycy. Jako produkt  bogaty w cukry proste, łatwo przyswajalne przez organizm, jest cenną odżywką regeneracyjną w stanach zmęczenia fizycznego i umysłowego.